ZZP hypotheek: hoe zit dat?

Wanneer je een woning wilt gaan kopen, dan ben je genoodzaakt om hier in de meeste gevallen een hypotheek voor af te sluiten. Maar op het moment dat je de keuze hebt gemaakt om als ZZP’er verder te gaan, dan ligt dit net even iets anders. Waar je in loondienst met een vaste aanstelling of werkgeversverklaring naar een bank of andere hypotheekverstrekker kunt gaan, is dit als zelfstandige niet het geval. Hoe dit precies werkt en hoe jij toch als ZZP’er een hypotheek kunt afsluiten, vertellen we je in dit artikel.

Hoe werkt het als ZZP’er?

Als zzp’er kun je net zo goed een hypotheek afsluiten als iemand met een vaste baan. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je als zzp’er een hypotheek wilt afsluiten:

Inkomsten: als zzp’er heb je vaak minder zekerheid over je inkomsten, omdat je afhankelijk bent van opdrachten. Dit kan betekenen dat je minder hypotheek kunt krijgen dan iemand met een vaste baan. Het is daarom aan te raden om goed te laten uitrekenen wat je kunt lenen.

Inkomensverklaring: als zzp’er moet je vaak een inkomensverklaring overleggen, waarin je aantoont hoeveel je verdient. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van jaarcijfers of belastingaangiften.

Hypotheekvorm: als zzp’er kun je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek of een hypotheek met aflossing. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je gedurende de looptijd van de hypotheek geen aflossing te doen, maar betaal je wel rente. Bij een hypotheek met aflossing betaal je zowel aflossing als rente.

Lees ook:  ZZP pensioen opbouwen

Minimaal 3 jaar op rij zwarte cijfers

Naast bovenstaande zaken, dien je er rekening mee te houden dat je minimaal 3 jaar achtereenvolgens zwarte cijfers moet kunnen overleggen. Uiteraard dienen deze cijfers wel van dusdanige hoogte te zijn dat ze ook een bijbehorende hypotheek kunnen rechtvaardigen. Gemiddeld genomen kun je als stelregel aannemen dat je zo’n 5 keer de nettowinst kunt opnemen. Dus draai jij gemiddeld over 3 jaar 70.000 euro omzet, dan kun je een maximale hypotheek opnemen van 350.000 euro. Wel is de kans aanwezig dat je rentepercentage wat hoger ligt, omdat je voor een hypotheekverstrekker wat meer risico loopt, dan wanneer je in loondienst werkt.

Ook interessant: