Sparen of beleggen, de voor- en nadelen hoe je een bewuste keuze maakt

Geld opzij zetten is natuurlijk erg fijn, vooral als je het geld voor later wilt gebruiken of als je aan het sparen bent naar een bepaald doel. Er zijn echter twee opties als je van plan bent om het geld apart te zetten: sparen en beleggen. De meeste mensen zijn bekend met sparen, maar niet iedereen is bekend met beleggen. Beide methodes hebben echter een aantal voor- en nadelen die ervoor zorgen dat het de beste optie voor jou kan zijn in een bepaalde situatie. Op deze manier kan je het best kiezen tussen sparen of beleggen.

Hoe sparen precies werkt

De meeste mensen zijn over het algemeen wel bekend met sparen, maar toch vatten we het even samen. Als je gaat sparen maak je vaak een aparte spaarrekening aan bij de bank waar je het geld op kan zetten. Je kan het beste een begroting maken en zorgen voor een buffer om ervoor te zorgen dat je ook geld hebt op de momenten dat je het nodig hebt. Je zet elke keer geld apart op deze aparte rekening en haalt er geen geld af tot het doel is bereikt, of je het nodig hebt.

Met sparen heb je geen risico. Het is een soort investering, waar je investeert in het geld dat je op je rekening hebt. Deze waarde kan omhoog gaan, maar ook naar beneden gaan. Door inflatie kan een munt namelijk minder geld waard zijn, waardoor je misschien wel veel geld op je rekening hebt, maar in relatie tot de kosten van de producten toch misschien niet zoveel als je denkt. Sparen is over het algemeen een stuk meer betrouwbaar, omdat de koers van de munt niet veel verandert over tijd. Bij beleggen investeer je ook in fondsen die meer of minder waard kunnen worden.

Hoe werkt beleggen precies?

Bij beleggen kan het geld minder waard worden, of juist meer. Bij beleggen is de gouden standaard dat op lange termijn de kans van winst een stuk hoger is. Beleggen op kort termijn is veel risicovoller en daarom minder aan te raden. Je kan beleggen in een aandeel van een bedrijf, zoals bijvoorbeeld Tesla of Shell. Deze manier van beleggen heeft ook een nadeel, omdat je afhankelijk bent van de waarde van dat bedrijf. Je kan ook kiezen voor beleggen op een groot aantal bedrijven.

Het voordeel van beleggen in een groot aantal verschillende bedrijven zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van de waardeontwikkeling van dat specifieke bedrijf, maar de verschillende bedrijven. Hierdoor is je geld verspreid over een groot gebied wat voorkomt dat je in een keer een groot bedrag verliest. Het nadeel hiervan is echter wel dat als een bedrijf ineens erg stijgt in waarde, je niet zoveel verdient als je had kunnen verdienen. Het is altijd verstandig om onderzoek te doen naar de verschillende bedrijven en de branche waar je in investeert om de best mogelijke keuzes te maken en zo veel mogelijk geld te pakken.

Het beleggen in obligaties is ook een mogelijkheid. Wanneer je belegt in obligaties beleg je in een lening aan een bedrijf of een land. Hier wordt een vaste rente op ontvangen. Deze rente komt bij het bedrag op dat je uiteindelijk weer terug ontvangt. Afhankelijk van de manier waarop je wilt beleggen kan je keuzes maken of een expert keuzes laten maken om je profiel samen te stellen. Sommige mensen willen misschien meer winst proberen te maken op een kort termijn (agressief) terwijl anderen op lange termijn zonder risico winst willen maken (passief). Afhankelijk hiervan kan je de best mogelijke keuze maken.

Lees ook:  ZZP pensioen opbouwen

Rente of rendement

Bij sparen ontvang je rente. Hoewel dit percentage de afgelopen jaren erg laag is, en soms niet eens meer bestaat, krijg je elk jaar een rentepercentage van het totale bedrag op je spaarrekening extra. Dit percentage staat bijna altijd vast en wordt bepaald door de bank zelf. Het rendement is een percentage dat kan worden uitgerekend om te voorspellen hoeveel winst je gaat maken. Dit is natuurlijk een voorspelling, en er is geen garantie. Het doel is natuurlijk om een zo hoog mogelijk rendement te behalen door slim te beleggen en te investeren in verschillende bedrijven.

Hoewel het rendement niet vastligt kan deze op lange termijnen vaak een stuk hoger zijn vergeleken met de rente die wordt gegeven over je spaarrekening. De meeste mensen die op lange termijn willen sparen kiezen er daarom ook voor om te beleggen. Een hoger rendement betekent natuurlijk dat je vermogen meer geld waard wordt. Daarnaast kan je tijdens het beleggen ook constant nieuwe toevoegingen maken aan je portfolio door gebruik te maken van het geld dat je over hebt van je loon of over hebt in de maand. Ook over deze bedragen krijg je dan weer een bepaald rendement.

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

Ben je van plan om te sparen? Vooral op korte termijnen is dit erg aan te raden. Op deze manier loop je geen risico om geld te verliezen en heb je een veilige plek om je geld apart te zetten. Het is natuurlijk ook mogelijk om te beleggen voor sparen op korte termijn, maar hier heb je een risico dat je verlies maakt. Sommige mensen kunnen op korte termijn echter erg slim investeren om ervoor te zorgen dat ze toch het optimale uit hun spaargeld halen op korte termijn.

Op lange termijn kan je het beste beleggen. Op lange termijn zijn de kansen groot dat je winst maakt, en met beleggen in obligaties is dit zeker. Als je alvast wilt gaan sparen voor een huis of een auto, of zodat je later een leuk geldbedrag overhoudt voor je pensioen, is beleggen zeker een goede optie. Het is verstandig om je geld uit te spreiden over verschillende bedrijven en misschien contact op te nemen met een expert zodat je de beste keuzes maakt. Op deze manier kan je bijna garanderen dat je veel geld verdient in de toekomst.

Ook interessant: